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Tax Free Gift to the Pastor 
 
I received an email the other day that talked about a church that wanted to bless their 
pastor with a gift.  The church wanted to give their pastor a $10,000 gift, but the church 
wanted to fix the gift so that the pastor would get gift, tax free.  The church did not want the 
pastor to have to pay any taxes to the IRS or to his state government, on the money.     
 
If an employer gives a "bonus" or "love gift" to an employee, it is simply additional salary. 
When a donor gives money to the church, receives a receipt for a deductible contribution 
to the church, and the church pays the bonus or gift to the employee, it is taxable 
compensation to employee.  
 
Employers are permitted to exclude from gross income (as a de minims fringe benefit) the 
value of a gift that is given by an employer if the value is insignificant (i.e., turkey, ham, 
etc.) (Revenue Ruling 59-58). This does not apply to gift certificates or similar items that 
can readily be converted to cash, regardless of the amount involved. The church can give 
some length of service awards that we will discuss later, that can be tax free, but it is for a 
very limited amount.  
 
Church members are free to make personal gifts to ministers and it may or may not be tax 
free income. If the gift  is organized by church leaders, it becomes taxable income.  
 

Examples: Gift as Income 
The value of a boat, motor and boat-trailer received in payment for services as a minister 
was includable in gross income (O.F. Potito, CA-5, 76-2 USTC P9494, 534 F2d 49. Cert. 
den., 429 US 1039). 
 
A women minister that had cash transfers from church members, deposited in her 
personal account, were taxable income in consideration for services rendered by her, 
rather than non-taxable gifts. The court ruled that special offerings made to a minister on 
her birthday, Mother's Day, church's anniversary and Christmas were taxable 
compensation for services rendered. Members of the local church transferred cash to 
their minister on four separate occasions. Gifts accumulated to more than $40,000 
annually. The offerings were not spontaneous and voluntary, but rather a highly 
structured program for transferring money to the minister on a regular basis (C.E. Banks, 
62 TCM 1611, Dec. 47,832(M), TC Memo. 1991-641). 
 
To the extent that a church pays any amount toward its minister's obligation for income tax 
or self-employment tax, the minister is in receipt of additional income which must be 
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included in the gross income and must be considered in determining income and self-
employment tax liability (Rev. Rul. 68-507, 1968-2 CB 485). 
 
Amounts received as clothing and food allowance in exchange for an individual's 
ministerial services constituted taxable income to the minister. The amounts could not be 
considered a rental allowance or meals furnished for the church's convenience (D. Kalms, 
64 TCM 153, Dec. 48,244(M), TC Memo. 192-394). 
 
Example: First Church's board votes to award a "Christmas bonus" in the amount of 
$1,500 to Reverend A. The bonus is to be paid out of the church's general fund. Reverend 
A. has received taxable compensation. 
 
First Church collects a Christmas offering for Reverend A. The congregation makes 
checks payable to the church. All the donors know that Reverend A is going to receive the  
gift, tax law general treats this as a gift to a specific individual so the gifts would not be 
deductible.  The offering is presented to Reverend A in a single check by the church 
treasurer. Reverend A. has received taxable compensation. 
 
First Church collects a Christmas offering for multiple staff and employees.  If the church 
leaders (not staff) determine the recipients and the allocation as to whom and the money 
is disbursed, all of the donors would be given tax-deductible receipts for their 
contributions. The offering presented to the staff and employees has received taxable 
compensation. 
 
First Church collects a Christmas offering for Reverend A. Donors are told to make their 
checks out to Reverend A. or give cash, and that the money would be given directly to 
Reverend A. and no charitable contribution credit would be given. The offering would 
be considered taxable (see Swaringer v. Commissioner, T.C. Summary Opinion 2001-37 
(2001); Pomeroy v. Commissioner, 2003-2 USTC 50,568 (D. Nev. 2003)).  
 
Eighth Circuit Court – Rule – Taxable Income: A minister went to a church in 1963. In 
1966, members of the congregation started making non-cash gifts to the minister. Then 
the gifts became cash gifts. By 1987, the gifts became a regular practice of the church and 
were made three times a year. Two weeks prior to the designated time for giving the gift 
the associate pastor would make an announcement to the congregation, then collect all 
the gifts in cash. They were given to the minister as an anonymous gift. Members of the 
church said the gifts were given out of “love, respect and admiration” for the minister. 
 
The court ruled that these “gifts” were taxable income due to the following: 
 

1. The gifts were taken in a regular and structured manner. 
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2. The gifts were made by the congregation as a whole, not by individual 
members. 

3. The minister probably would have had to leave the church if not for the gifts. 
4. The court ignored statements by the members and looked at the objective 

nature of the gifts (Goodwin, (1995 CA-8) 76 AFTR2d, 95-5437). 
 
BENEVOLENCE: When an employer helps an employee or a member of an employee’s 
family in need, it is considered taxable compensation. When a non-employee is helped, 
it is benevolence. 
 
Expenditures of funds given “to or for the use of the church” must be used in the 
furtherance of the church’s exempt purpose (IRC 170). 
 
INUREMENT: The basic principle is that the money given to the church is to further the 
church’s exempt purpose. The church should always spend money in that regard. If an 
employee of the church receives any economic benefit from the church, it is generally 
considered taxable income. 
 
Churches are prohibited from engaging in activities that result in the church’s income or 
assets going to “insiders” (i.e., church board members, officers, trustees, employees, 
ministers, etc.). 
 
The prohibition against inurement is absolute, so any amount may be subject to excise tax 
or the loss of the organization’s nonprofit status. (See Losing Your 501(c)(3) status)   
 
RETIREMENT PLAN CONTRIBUTIONS 
When an employer pays the premium for a qualified retirement plan 403(b), it is not 
taxable income to an employee during his working years.  
 
There are strict guidelines for each retirement plan. Prior to making any contribution, 
whether it be by the employee or the employer, make sure the plan is set up properly. 
 
EMPLOYEE ACHIEVEMENT AWARD.    If a person receives tangible personal 
property (other than cash, a gift certificate, or an equivalent item) as an award for length 
of service or safety achievement, the amount, generally can exclude its value from 
income. However, the amount to be excluded is limited to your employer's cost and 
cannot be more than $1,600 ($400 for awards that are not qualified plan awards) for all 
such awards the person receives during the year. The employer will tell the employee  
whether the award is a qualified plan award.  The employer must make the award as 
part of a meaningful presentation, under conditions and circumstances that do not 
create a significant likelihood of it being disguised pay.  
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However, the exclusion does not apply to the following awards.  

A length-of-service award if received for less than 5 years of service or if received 
another length-of-service award during the year or the previous 4 years.  

Example. 

Ben Green received three employee achievement awards during the year: a 
nonqualified plan award of a watch valued at $250, and two qualified plan awards of a 
stereo valued at $1,000 and a set of golf clubs valued at $500. Assuming that the 
requirements for qualified plan awards are otherwise satisfied, each award by itself 
would be excluded from income. However, because the $1,750 total value of the 
awards is more than $1,600, Ben must include $150 ($1,750 − $1,600) in his income.  

Handling this wrong can cause the church to lose their 501(c)(3) status: 
 
 
 
For more information, contact  
David Rutledge EA, CEP, RFC 
5700 Stoneridge Mall Road Suite 105 
Pleasanton, CA 94588 
 
David@churchfinance365.com    


